25 Nisan 2015 Cumartesi

Ağrısız Doğum ile İlgili Kısa Bilgi

Ağrısız doğum veya Epidural anestezi ile yapılan doğum vajinal doğumlarda rahim kasılmasına bağlı ortaya çıkan ağrıyı ortadan kaldırıp doğumu daha konforlu hale getirmek amacı ile yapılır. Normal doğumlarda ağrıyı azaltmaya yönelik birçok işlem vardır. Bunlar içinde etkinliği en fazla olan yöntem Epidural Anestezi dir.

Doğum sancıları başlamış ve rahim ağzı 4 cm kadar açılmış gebelere belden iğne ile epidudal aralık dediğimiz bölgeye ağrı kesici özelliği olan bazı ilaçlar verilir ve doğum gerçekleşene kadar belli aralıklarda ilaç verilmeye devam edilir. Amaç ağrı hissini tamamen ortadan kaldırmak, doğum korkusunu engellemek ve vajinal doğum konforunu arttırmaktır. Nadiren işlemde başarısızlık riski vardır. Motor fonksiyona etkisi olmadığı için doğum esnasında gebenin ıkınmasına engel olmaz ve rahat doğum imkanı sağlanır.

Epidural anestezi ile doğumun son derece az görülen bazı komplikasyonları vardır. Enfeksiyon ve felç riski 100.000 de 1 in altındadır. Hastanın zayıf olması ve hekimin tecrübeli olması bu riskleride ortadan kaldırmaktadır...


Op.Dr.İsmet Yıldırım
www.drismetyildirim.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder