10 Şubat 2014 Pazartesi

Gebelik ve NST


Gebeliğin son zamanlarında bebekte mevcut bir sıkıntıyı ortaya çıkarmak amacı ile yapılan özel bir uygulamadır. Bebek hareketlerine ve rahim kasılmalarına bebeğin kalbinin verdiği cevabı ölçen bir yöntemdir. Bebeğin kalp atım sayısını ve rahim kasılma şiddetini ölçen iki prop karına yerleştirilir. Bebeğin her hareketine ve ya doğum sancıları esnasında rahimdeki kasılmaya bebeğin kalp atım sayısındaki artış veya azalma cevabı kayıt edilir. Normal bir bebek hareketine bebek kalbi ortalama 10-15 atım artışı ile cevap verir. Bebekte oksijenlenme ile ilgili ve ya gelişme ile ilgili bir problem mevcudiyetinde bu atım cevabı olmaz ve ya azalır. Aynı şekilde doğum esnasında rahim kasılırken bebeğe giden kan akımı azalır, beslenme organı yeteri kadar kanı takviye etmez ise bebekte sıkıntı dolayısı ile oksijensiz kalma ve kalp atım sayısında düşme meydana gelir.

NST ( Non Stres Test) gebelik takibinde aslında rutin yapılan bir işlem değildir. Bebek gelişiminde sıkıntı olduğu düşünüldüğünde belli periyodlarda hasta NST cihazına bağlanır ve bebeğin sıkıntısının derecesi tesbit edilir. Ultrasonografi incelemesinde bebek gelişiminin geri kalması, bebeğin suyunun azalması, beslenme organının zamanından önce yaşlandığı durumlarda ve de doppler inceleme ile bebek kan akımlarının bozulduğu durumlarda gebe NST cihazına bağlanır. Bu durumların dışında gebelik süresi dolup halen doğum yapmamış gebelerde acil bir sıkıntı tesbiti için günaşırı NST uygulaması yapılır. Doppler incelemede bebeğin normal kan akımına sahip olduğunun tesbit edildiği durumlarda, ayrıca bebek hareketlerinin anne tarafından normal hissedildiği durumlarda ve yine ultrasonografide gelişme geriliğinin tesbit edilmediği durumlarda  NST çekimine gerek yoktur.

Doğum sancıları çeken gebelerde rahim kasılmaları esnasında bebeğe yeterli kan akımı dolayısı ile oksijen gidip gitmediğini tesbit amacı ile NST çekimi yapılır. Bebeğin kanlanmasının yetersiz olduğu yani anne karnında bebeğin kakasını yapma ihtimalinin tesbiti durumunda acil sezeryan kararı verilir. Etkin bir NST çekimi ve acil doğum müdahaleleri ile son yıllarda spastik bebek doğumları iyice azalmıştır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder