4 Şubat 2014 Salı

DÜŞÜK (Gebelik Kaybı)

Bütün Gebeliklerin % 15 i gebeliğin ilk 10 haftalık döneminde düşük ile sonuçlanır. Rutin yapılan ultrasonografi incelemesi ile bebek kalp atımının görülmemesi ile tanı konur. Genellikle gebe kanama ve parça düşürme şikayeti ile başvurur.

Düşük sebebi araştırıldığında, % 60-70 oranında bebekte genetik bir anormalliğin olduğu tesbit edilir. Doğal bir seleksiyon ile sakat olma potansiyeli olan bir bebek erken dönemde vücut tarafından tanınır ve bir nevi eliminasyonu yapılır. Hafif derece sakatlığı olan bir bebek ise ileri aylarda aynı sonuç ile karşılaşır, problemi daha az olan bir bebekte doğar ve tanısı konur ( Örneğin Down Sendromu-Mongol Hastalığı). Düşüklerde muhtemel diğer sebepler, anne rahminde doğuştan gelen anormallikler veya geçirilmiş bir hastalığa bağlı yapışıklıklar, annede gizli kalmış dahili hastalıklar ve pıhtılaşma problemleri, annede mikrobik bazı hastalıklar yine annede hormonal bazı hastalıklar diğer düşük sebepleridir.

Düşük durumunda yapılması gerekenler; gebe acil olarak kanama ve parça düşürme şikayeti ile gelmiş ise kanamayı durdurmak amacı ile rahim içindeki düşük materyeli kürtaj ile temizlenir. Rutin takiplerde tanı konulmuş ise planlı bir müdahale  ile rahim içi temizlenir.

Tekrar eden gebelik kaybı durumlarında bazı genetik tetkikler ve kan tahlilleri, rahim filmi çekimi yapılarak araştırma ve tedavi yoluna gidilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder